Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
BLOG
Yayın Tarihi : 04.07.2017 16:25 | Güncellenme Tarihi : 09.03.2018 11:17 | Blog
LG HE2 ve LG HE4 Arasındaki Fark Nedir?

LG HE2 ve LG HE4 arasındaki fark nedir? Hangisi daha iyidir?

 LG 18650HE2 ve LG 18650HE4 pillerini LG 18650 Pil Modelleri kategorimizden inceleyebilirsiniz.

Birçok insan model numaralarındaki farklılığı ilk üretim tarihine bağlar, zira piyasaya önce HE2 ardından da yeni versiyonu olan HE4 sürülmüştür. Ayrıca, birçok insan performans bakımından H4’ün daha üstün olduğunu zanneder. Hızlı bir şekilde bu pilleri inceleyip bu görüşlerin ne kadar doğru olduğuna bakalım.

Elektronik Sigara Pillerinin Patlama Anı

HE4, HE2’den daha yeni midir?

Teknik özellikleri üzerindeki düzeltmelerin tarihleri verilmiş. Öyleyse, görüyoruz ki, HE4 yeni olsa da aslında sadece bir ay daha yeni ve her iki model de 2013 içinde piyasaya sürülmüş.

Elektronik Sigara Pillerinin Kullanımı

Temel ölçüleri

Öncelikle dijital kompasımı kullanarak Lg HE2 nin ölçülerini alıyorum. Baş kısımlarının iletken olmamasına dikkat edin. Aslında, pile kısa devre yaptırma riski mevcut olduğundan bu şekilde ölçü alırken iki kere düşünseniz iyi edersiniz. Pilin boyu 65.0 mm çıkıyor. Yani resmi verilerle birebir olarak örtüşüyor.
LG HE2 ise 65.3 mm çıkıyor. Resmi veriler sayfasındaki uzunluk değeri 65.2 mm fakat sanırım bu fark benim ölçümümdeki bir hatadan kaynaklanıyor.

Elektronik Sigara Pillerinin Kullanımı


Tartmadan önce, tartı ölçeğini 100 gram olarak ayarladım. 18650HE2 pilin ağırlığı 44.16 gram çıktı. Resmi veri sayfasındaki değer 48.0 gram. Hmm, belli ki yanlış giden bir şeyler var, çünkü 4 gram oldukça hatırı sayılır bir fark.
Lg HE4’ün ağırlığı da 45.73 gram, neredeyse HE2’den 2 gram daha ağır çıkıyor. Resmi verileri kontrol ettiğimizde, ağırlığın 47 gram olması gerekirdi. Bu da aynı sınırlardaki bir farka işaret ediyor ve yaklaşık olarak tutuyor.
Öyleyse şu soruyu soruyoruz, HE2 ölçülen ağırlığı ile resmi olarak verilen ağırlığı arasında neden böyle dikkat çekici bir farklılık gösteriyor?
Esasen, resmi veri sayfalarında yayımlanan veriler maksimum ağırlığı gösterir. Resmi veri sayfasını desteklemek için bir kullanım kılavuzuna baktım, ve fark ettim ki gerçek ağırlık 43 ~ 44 gram seviyesindeymiş ki bu da benim ölçümümle tam olarak örtüşüyor. Elinizde rakam yoksa, emin olmak için pilin teknik özellikleri üzerinden mi yoksa gerçek ölçümler üzerinden mi bir mukayese yaptığınıza dikkat edin.

Elektronik Sigara Pillerinin Kullanımı

Sıcaklık Ölçümü

Her hangi birşey yapmadan evvel pillere ait çevre sıcaklık değerlerini kaydettim. Ölçüm 27.3 derece çıktı. Bu değer de LG nin 25 derecelik test sıcaklık değerlerine oldukça yakın. Daha sonra bu sıcaklık değerlerini piller deşarj olduktan sonraki sıcaklık değerleri ile mukayese ederek pilleri bu şekilde biraz strese tabi tutacağım. Sıcaklık kaybı şeklinde gözlemlenen ısı kaybı düşük performans sergileyen bir lityum-iyon pili tespit etmeye yarayabilir.

Kaliteli Lityum-ion Şarj Cihazları

LG HE2 pilleri deşarj etme

Lityum-iyon piller düz-deşarj eğriye sahip olmaları ile bilinirler. Voltajda gerçekleşen tek dikkate değer düşüş döngünün başında ve sonunda görülür. Sabit 2.5 amps değerde yapılan deşarj, bize elli dakikalık verimli kullanımı mümkün kılıyor, ve 2397mAh ‘e eşdeğer bir kapasiteyi kaydediyoruz. Resmi veri sayfasını kontrol ettiğimizde, mAh değerinin 2,500mAh lik nominal değere ve 2,450mAh lik asgari değere yakın olması gerektiğini görüyoruz. Akım kesme değeri 2.5V.
Bu uyumsuzluklarda resmi veri sayfalarının kapasite değerini nasıl belirttiğine dikkat etmemiz önem arz ediyor. Böyle kapasite testlerindeki koşullar pilin standart deşarj derecelendirmelerine göre belirlenir. 18650 HE2 örneğinde, standart deşarj değeri 500mA, son nokta voltaj değeri 2.0V’dur. Deşarj işleminde amper değeri ne kadar düşerse, pilin kapasitesi de o kadar yüksek olur – bu kural tüm deşarj testlerinde geçerlidir. Örneğin 20 amps gibi bir değerde deşarj ettiğimizde (sürekli azami deşarj derecesi) kapasite çok daha düşük olacaktır. İkinci husus da gerçekleştirdiğim testlerde akımı 2.5V değerde kesiyorum. Deşarj testini resmi verilere göre yapsaydım, HE2 kesin bir şekilde sınavı başarıyla geçerdi.

Kaliteli Lityum-ion Şarj Cihazları

LG HE4 deşarjı

Testte, herşey normal gibi gözüküyor. 2.5 amps değerde deşarj ediliyor, 2.5 volt’a kadar düşülüyor ve akım HE2 ile aynı şekilde kesiliyor. Bu testin sonucunda kapasite 2493mAh olarak çıkıyor. Lg 18650 HE4 resmi veri sayfasını kontrol ettiğimizde, nominal kapasitenin 2500mAh olarak kaydedildiğini görüyoruz. Bu çok sevindirici bir haber, ve bu noktada HE4’nün mükemmel bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. HE2 ve HE4 arasındaki resmi verilerin belki de en fazla burada farklılık gösterdiğini görüyoruz . HE2 resmi olarak standart 500 mA deşarj değerinde test edilip 2.0V da kesilirken HE4 500 mA standart deşarj ve 2.5V akım kesme değerine sahip. Testlerdeki 0,5 voltajlık bu fark rahatlıkla 50 ile 100 mAh’lık bir farka sebebiyet verebilir.
Hafızanızı biraz tazelemek gerekirse, HE2 1. Testte 2397’lük bir kapasiteye sahipti, yani HE4 ile 97mAh değerinde bir farklılık gösterdi. HE2 deşarjını tamamen serbest bırakıp 2V’a kadar düşürseydim, iki pil arasıdaki kapasite farkı tamamen giderilebilirdi.

Kaliteli Lityum-ion Şarj Cihazları

Netice itibariyle, fark etmesi güç olsa da bu iki pil gerçekten de farklılıklara sahiptir. Sabit olarak hep 20 amperde deşarj ediyorsanız, HE4 biraz daha uzun süre dayanacaktır. Kapasite bakımından iki pil eşittir. Ancak, HE2’nin 2500mAh değerde dayanabilmesi için, 2 voltaj seviyesine kadar düşürmek gereklidir.

Sıcaklık

Pillerin çevre sıcaklığı 27.3C seviyelerinde idi. HE2 deşarj olduktan sonra ortalama 36.5C değer verdi ve HE4 deşarj olduktan sonra ortalama 34.5C değer verdi. Bu önemli bir fark değildir, ama HE4 bu konuda biraz daha iyi bir performans sergiliyor.

Sonuç & dikkat çeken hususlar

Yapılan tesler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
1. İlk olarak HE2 piyasaya sürüldü. Ancak, her iki pil de 2013 senesinden, piyasaya sürülme tarihleri bakımından aralarında sadece beş ay gibi bir süre var.
2. İkinci testte HE2 temiz çıkmadı, muhtemelen pil daha düşük kalitedeydi, (yada benim cihazımla ilgili bir sorun vardı).
3. Lg 18650 HE2, HE4’den daha çabuk ısınıyor.
4. The HE2 için nominal kapasiteye ulaşmak için 2.0V seviyesine kadar deşarj etmek gerekiyor, ne var ki HE4 bu konuda daha makul 2.5V sınırlarında.
5. The HE2 (15A) için 200 döngü olacak şekilde üretildiği için yüksek drenajlı (20A) deşarjlar için yeteneği yok, oysa HE4 (20A) da 200 döngü verebiliyor.
6. HE4 ve diğer birçok pilde kullanılan kalite kontrol işaretleri test edilen HE2 I nin üzerinde yok.

18650 HE2 veya HE4 kendiniz evde test ediyorsanız. Aklınızda bulunsun ki bu piller için öngörülen standart deşarj değeri 500mA’dir. Ayrıca, siz akım kesmeyi farklı bir biçimde yapmadıkça, HE4 daima daima daha iyi bir performans sergiliyor gibi gözükecektir (HE2 için 2V, ve HE4 için 2.5V ). Şayet pili hep 20A drenaj ile deşarj ediyorsanız ve olabildiğince yüksek bir voltaj değerini muhafaza etmek istiyorsanız, HE4 daha iyi bir seçim olacaktır.

Üretim ve bulunabilirlik

Her iki model pili de şu anda piyasada bulmak mümkündür. Ancak, HE2 büyük adetlerde üretilmekte iken, HE4 çok daha nadir görülmektedir. HE4 genel olarak pil başına 2 dolar kadar daha pahalıdır. Büyük bir fabrikadan HE4’ün sınırlı üretimi konusunda bazı söylentiler duydum, söylenene göre üretim tek bir müşteri için yapılıyormuş ve artık yapılmayacakmış. Neyseki pil şu anda satışta olduğu için bu söylentiyi teyit edemiyorum. Gelecekte, HE4’ü bulmak daha güç bir hale gelirse o zaman bu söylenti haklı çıkabilir.

LG HE2 hakkında kısa bir kimyasal tanıtım

LG Chem HE2 pilin kimyası şöyledir: Li[NiMnCo]O (H-NMC) / Grafit + SiO. Maalesef, HE4 için aynı konuda resmi bir kaynak bulamıyorum. 18650 HE2, NMC (nikel-manganez-kobalt) tipte bir pildir. NMC tabiatı gereği diğer kimyasal bileşimlerden daha güvenlidir, ve elektrikli-bisikletler, matkaplar, askeri amaçlı olarak ve hatta medikal cihazlarda kullanılmaktadır.
Baskın olan negatif elektrotun (anot) yapıldığı malzeme lityum-iyon pillerde standart olan grafittir. Negatif elektrot’un ikinci kısmı ise daha eşsiz bir malzeme olan silikon monoksit (SiO)den yapılmıştır. SiO parçacıklarının karbona dahil edilmesi gelişigüzel dağıtılmış gözeneklerden oluşan, nanometre düzeyinde bir ağı meydana getirir. Bu, yüzey aktivitesinin azaltıması şeklinde tezahür eder ki önemlidir. Grafitten eksi kutuplarda, lityum iyonlar dinlenmeye geçmeden önce, tabakanın kenarına hareket ederler, ve bu uzun bir rota olduğu için kenarların etrafında birikme ve tıkanmalar olur. Bu tıkanmayı en düşük seviyelere çekmenin pilin ömrünü uzattığı gösterilmiştir.
Bunu diğer kimyasal etkileşimlerle mukayese ederken aşağıdaki tablo kolaylık sağlayabilir:

Kaliteli Lityum-ion Şarj Cihazları
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et