Yayın Tarihi : 03.07.2017 14:38 | Güncellenme Tarihi : 09.03.2018 11:14 | Blog
Riskin farkında mısınız?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri Elektronik sigaralar yasak olmasına rağmen daha az zararlı olduğu düşüncesi ile kullanımı günden güne artmaktadır. Özellikle sigarayı bırakmak isteyenlerin alternatif olarak tercih ettiği elektronik sigaralar, aslında likitlerinde bulunan nikotin ve aroma sebebiyle daha çok bağımlılık yaptığı ve sigarayı bıraktırmadığı anlaşılmıştır. Bir çok likit yapısında “anabasine” gibi bazı kanserojen kimyasalların bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yüksek dozda nikotin içeren likit kullanımı nikotin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Henüz açığa çıkmamış birçok yan etkinin yanı sıra, elektronik sigaranın yaygınlaşması sonucu son zamanlarda çok fazla duymaya başladığımız en büyük zararın şüphesiz ki patlayan pillerden olduğu görülmektedir.
Hangi piller elektronik sigaralarda kullanılır?
Dâhili pil kullanan elektronik sigaraların yanı sıra en yaygın olarak kullanılan pil çeşidi 18650 lityum iyon olarak bilinir.
Ancak elektronik sigaralar anlık olarak çok fazla güç tüketimlerine ihtiyaç duyarlar. Bu durum bizlere elektronik sigaralarda her 18650 lityum iyon pilin kullanılamayacağı ve yüksek akım değerlerini karşılayabilen modellerin tercih edilmesi gerektiği sonucunu verir.
Lityum iyon piller neden patlar?
Pil içerisinde bulunan kobalt oksit kimyasal yapı ısınmaya başladığında hızla bu ısınmayı arttırarak yanma eğilimi gösterirler. Bu ısınma pilin içerisinde bulunan negatif ve pozitif kutupları birbirinden ayıran zarda aşınmalara sebep olarak kısa devre meydana gelir. Bu durum yanma veya patlama ile sonuçlanabilir.
Pilin bu denli ısınmasını sağlayan ve ayırıcı zarın aşınmasına sebep olan etmenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1- Pilin doğrudan sıcak bir ortamda kullanılması.
2- Dışarıdan bir baskı, çarpma ve ezilme gibi bir müdahale ile ayırıcı zarın yırtılması.
3- Bir iletken ile pili dışarıdan kısa devre yapmak. Özellikle çanta ve cepte açık olarak taşınan lityum pil ortamda bulunan anahtar vb. gibi iletkenler ile temas ederek kısa devre olabilirler. Kısa devre olan pil aşırı zorlanarak ısınır ve ayırıcı zarın deformasyonu ile pilin patlaması kaçınılmazdır.
4- Yüksek güçte kullanım. Pilin verebildiği maksimum akım değerinden daha fazla akım çekmeye çalışmak hızla sıcaklığın atmasına neden olur. Ve kısa devre olmuş bir pil ile aynı etkiyi gösterir. İşte elektronik sigaralarda yaşanan patlamalar tamda bu nedenden dolayı yaşanır.
Elektronik sigaraların yüksek güç gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimi karşılamak için mutlaka kaliteli ve yüksek akım sağlayabilen piller kullanılmalıdır. Hatta bazı elektronik sigara kullanıcıları cihazlarında bir takım değişiklik yapmayı tercih ederler. Örneğin atomizer olarak tabir edilen parçanın düşük ohm direnç değerlerinde seçilmesi daha fazla güç tüketimini doğurur. Bazı güvenlik önlemleri bulunmayan elektronik sigaralar cep gibi dar yerlerde taşıma esnasında tuşları basılarak aktif hale geçebiliyor. Bunun sonucu olarak normalde birkaç saniye çalışma akımı yerine uzun süre akım sağlamak durumunda kalan pilde ısınarak teh ye yol açmaktadır. Markasız veya sahte piller maalesef piyasada çok yaygın bulunmakta dolayısı ile elektronik sigara kullanıcılarının en çok dikkat etmesi gereken konudur. Pil alırken mutlaka güvendiğiniz yerleri tercih etmeniz sizi sahte pil almaktan kurtaracaktır.
Lityum iyon piller hakkında bir diğer önemli konu ise şarj yöntemidir. Bu piller diğer pillerin aksine sabit akım sabit voltaj (cc-cv) olarak bilinen özel bir şarj yöntemi ile şarj edilirler. Asla klasik pillerin şarj cihazları bu piller için uygun değildir. Lityum iyon için özel üretilen şarj aletleri ayrıca pil dolumu tamamlandığında otomatik akımı keserek pili aşırı şarjdan korur. Yüksek performanslı elektronik sigara pilinin uzun süreler boyunca bu hizmeti verebilmesi ancak kendisi gibi yüksek performanslı bir şarj cihazıyla mümkündür.